Σημαία της Πρωσίας
Το κράτος της Πρωσίας προερχόταν από τα ξεχωριστά εδάφη του Μαργραβάτου του Βραδεμβούργου και του Δουκάτου της Πρωσίας. Το Μαργραβάτο του Βραδεμβούργου προέκυψε από το Νόρντμαρκ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο αποδόθηκε στον Οίκο των Χόεντσόλερν το 1415. Το Δουκάτο της Πρωσίας δημιουργήθηκε το 1525 όταν τα ανατολικά εδάφη των Τευτόνων Ιπποτών εκκοσμικεύθηκαν ως Πολωνικό φέουδο του Αλβέρτου του Βραδεμβούργου-Άνσμπαχ, μέλος του οίκου των Χόεντσόλερν. Ο Πρίγκηπας Ελέκτορας Γκέοργκ Βίλχελμ κληρονόμησε το Δουκάτο της Πρωσίας το 1618, ενώνοντας έτσι το Βραδεμβούργο και την Πρωσία υπό ένα ηγεμόνα. Το κράτος του ελέκτορα έγινε γνωστό ως Βραδεμβούργο-Πρωσία. Το Βασίλειο της Πρωσίας δημιουργήθηκε όταν ο Ελέκτορας Φρειδερίκος ο Γ' έλαβε τον τίτλο Φρειδερίκος Α΄, Βασιλιάς στην Πρωσία, στις 18 Ιανουαρίου 1701.
Η Πρωσία έπαψε να είναι βασίλειο μετά την πτώση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ως αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όντας αντί για αυτό το Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας. Το κράτος της Πρωσίας έπαψε να υφίσταται το 1947 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημαίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πρωσική εθνική και εμπορική σημαία αρχικά είχε τρεις λωρίδες, μαύρη-λευκή-μαύρη, όπως ορίστηκε στις 22 Μαΐου του 1818, όμως σύντομα αντικαταστάθηκε στις 12 Μαρτίου 1823. Η νέα σημαία με αναλογίες 3:5 είχε πάλι τρεις λωρίδες, μαύρη, λευκή και μαύρη με αναλογίες 1:4:1, έχοντας στη λευκή λωρίδα τον πρωσικό αετό με γαλάζια σταυροφόρα σφαίρα και σκήπτρο που καταλήγει σε αετό. Στο στήθος του διαπλέκονταν τα αρχικά «FR» του «Fridericus Rex» («Φρειδερίκος Βασιλεύς»). Ο άξονας του αετού βρίσκονταν στα 2/5 του συνολικού μήκους της σημαίας.
Η Πρωσική πολεμική σημαία με αναλογίες 3:5, υιοθετήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1816 και αρχικά στο τελευταίο πεμπτο του μήκους είχε χελιδονόσχημο τελείωμα, το οποίο αργότερα εγκαταλήφθηκε. Στα δύο πέμπτα βρίσκονταν ο πρωσικός αετός (δύο τρίτα του ύψους της σημαίας). Ενώ στο καντόνι (άνω αριστερή γωνία) και με μέγεθος το ένα τρίτο του ύψους της σημαίας υπήρχε ο Σιδηρούς Σταυρός.[1]
Ο Σιδηρούς Σταυρός καθιερώθηκε το 1813 κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους ως παράσημο για θαρραλέους κοινούς στρατιώτες. Επαναφέρθηκε στον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε επίσης στο καντόνι της πολεμικής σημαίας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
Το βασιλικό λάβαρο της Πρωσίας είχε τον Σιδηρού Σταυρό με την ασπίδα και το στέμμα του μικρού θυρεού περιτρυγυρισμένο από το κολάρο του Τάγματος του Μαύρου Αετού. Στις λεπίδες του σταυρού υπήρχε η φράση Gott mit Uns (Ο Θεός μαζί μας). Στις τέσσερεις άκρες υπήρχαν από τρεις πρωσικοί αετοί και ένα βασιλικό στέμμα σε τετραγωνική διάταξη, και όλη η σημαία είχε κόκκινο ή μωβ υπόβαθρο.
Μετά την Γερμανική Επανάσταση του 1918-1919, το πρωσικό κράτος άργησε να προσαρμόσει τα εμβλήματά του στα πλαίσια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Έτσι τα νέα εμβλήματα παρουσιάστηκαν στις 21 Ιουλίου 1921 από τον πρωθυπουργό της Πρωσίας. Ο «γοτθικός» αετός αντικαταστάθηκε από πιο ρεαλιστικό εν πτήσει και αφαιρέθηκαν όλα τα παρελκόμενα.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1921, το Υπουργείου του Κράτους όρισε η σημαία της πρωσίας να είναι μόνο ασπρόμαυρη.
Στις 24 Φεβρουαρίου και στις 23 Απριλίου 1922, το υπουργείο εξέδωσε νέα σημαία παρόμοια με την εθνική σημαία του 19ου αιώνα, μαύρα όρια πάνω και κάτω όντας συνολικά το 1/6 του ολικού ύψους της σημαίας, με ένα νέο αετό.[2]
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας είχε πάντα στολή για τους εντός έδρας αγώνες βασισμένη στα χρώματα της πρωσικής σημαίας, λευκή φανέλα και μαύρο σορτσάκι.
Συλλογή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|